Vlašské ořechy 1 kg
Mohutný listnatý strom ořešák královský dorůstá výšky až 45 metrů, různé divoké odrůdy inklinují zpravidla k vysoké a štíhlé koruně. Přirozeným místem výskytu je Balkánský poloostrov, Asie, kde roste na úbočích Himaláí. Již ve středověku se však počal rozšiřovat i do jiných částí světa. V současné době jsou producenty vlašských ořechů Frnacie, Řecko, Bulharsko, Rumunsko, ale najdeme jej také na zahrádkách v České republice.
Ořech začíná plodit zhruba ve stáří 15ti let. Vlašské ořechy jsou nesmírně výživné, obsahují v průměru 70 % tuku, 18 % proteinů a přibližně 3 % sacharidů. Mají taktéž vysoký obsah vitamínu E - známý vitamín krásy.
Živiny: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, biotin, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen.
Kalorická hodnota ve 100g: 2587 kJ (618kcal), Bílkoviny: 24 g. Sacharidy: 9,9 g (z toho cukry 1,1 g). Tuky: 59 g (z toho nasycené mastné kyseliny 3,36 g). Vláknina: 6,7 g.